Export World news

Κίνα: Άνοδος 7,6% για τις εξαγωγές τον Μάιο

Οι εξαγωγές της Κίνας τον Μάιο αυξήθηκαν πιο γρήγορα από τις προβλέψεις, ενώ οι εισαγωγές ήταν χαμηλότερες από τις αναμενόμενες, σύμφωνα με τα τελωνειακά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή (7/6). Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 7,6% σε σχέση με πέρυσι σε όρους δολαρίου ΗΠΑ, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για αύξηση 6%, όπως προέκυψε από δημοσκόπηση του Reuters. Αντίθετα, οι εισαγωγές αυξήθηκαν μόνο κατά 1,8%, επίδοση χαμηλότερη από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Τον Απρίλιο, οι εξαγωγές της Κίνας είχαν αυξηθεί κατά 1,5% σε ετήσια βάση, ενώ οι εισαγωγές είχαν αυξηθεί κατά 8,4%. Για τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, οι εξαγωγές σε δολάρια ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,7% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,9%.

Οι εμπορικές συναλλαγές της Κίνας με τις ΗΠΑ και την ΕΕ μειώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σύμφωνα με υπολογισμούς του CNBC από επίσημα στοιχεία. Ωστόσο, το εμπόριο με την Ένωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) ενισχύθηκε, με τις εξαγωγές της Κίνας προς την περιοχή να αυξάνονται κατά 4,1% σε ετήσια βάση την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου. Οι εξαγωγές της Κίνας προς τη Ρωσία μειώθηκαν, ενώ οι εισαγωγές από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 7,5%.

Οι εξαγωγές πλοίων της Κίνας σχεδόν διπλασιάστηκαν την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ οι εξαγωγές αυτοκινήτων και ολοκληρωμένων κυκλωμάτων αυξήθηκαν κατά 20% η καθεμία. Αντίθετα, οι εξαγωγές σπάνιων γαιών, λιπασμάτων και κινητών τηλεφώνων μειώθηκαν. Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου, ένδειξη της εγχώριας ζήτησης, παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023, με τη χώρα να παραμένει ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο και να απορροφά μεγάλες ποσότητες από τη γειτονική Ρωσία.

Οι εξαγωγές της Κίνας παραμένουν ισχυρές παρά τις εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ, συμβάλλοντας στη στήριξη της συνολικής οικονομικής ανάπτυξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης διευθυντών προμηθειών μεταποίησης της Caixin έδειξε πως οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν τον Μάιο για πέμπτο συνεχή μήνα, αν και με βραδύτερο ρυθμό.