Export Greek news

ΑΠΕ: Οι προτάσεις του κλάδου για ανάπτυξη και εξαγωγές «πράσινου» ρεύματος

Ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα έχει προσελκύσει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον από εγχώριους και ξένους επενδυτές, όπως παρατηρούν οι φορείς του κλάδου, παρά την κατάργηση των εγγυημένων τιμών απορρόφησης της “πράσινης” ενέργειας και το φαινόμενο των περικοπών στην παραγόμενη ενέργεια σε περιόδους υπερβάλλουσας προσφοράς. Ωστόσο, επισημαίνουν την ανάγκη για θεσμικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς, με στόχο την πλήρη απανθρακοποίηση του ενεργειακού συστήματος.

Το νέο τοπίο στον κλάδο περιέγραψαν οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΣΗΑΠΕ) και της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) σε κοινή εκδήλωση, τονίζοντας ότι το μοντέλο ανάπτυξης των ΑΠΕ, που έφερε τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις διεθνώς, δεν μπορεί πλέον να διατηρηθεί.

Τα βασικά στοιχεία που επισημαίνουν ως απαραίτητα για την παραγωγή πράσινης ενέργειας σε ανταγωνιστικές τιμές, ώστε να συγκρατηθεί το κόστος και να διασφαλιστεί η ανάπτυξη των εξαγωγών, είναι τα εξής:

  • Ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας: Για να είναι διαθέσιμη η “πράσινη” ενέργεια και τις ώρες που δεν φυσάει ή δεν έχει ήλιο, περιορίζοντας τις περικοπές στην παραγωγή των ΑΠΕ σε περιόδους υπερβάλλουσας προσφοράς. Οι περικοπές έφτασαν πέρυσι στο 2% της παραγωγής και φέτος αναμένεται να είναι πολλαπλάσιες.
  • Εξηλεκτρισμός τομέων της οικονομίας: Όπως οι μεταφορές και η θέρμανση, ώστε να αυξηθεί η κατανάλωση που μπορούν να καλύψουν οι ΑΠΕ.
  • Ανάπτυξη των δικτύων για εξαγωγές.
  • Αλλαγή της νομοθεσίας: Που ρυθμίζει τις προτεραιότητες στη δέσμευση του ηλεκτρικού χώρου, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στα αιολικά έναντι των φωτοβολταϊκών.
  • Αντιμετώπιση του ελλείμματος του λογαριασμού χρηματοδότησης των ΑΠΕ: Καταρχήν με αύξηση των εσόδων από τις δημοπρασίες των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων και με αξιοποίηση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Το έλλειμμα οφείλεται στις παλιές μονάδες που αποζημιώνονται με υψηλές εγγυημένες τιμές. Οι νέες μονάδες εισπράττουν χαμηλότερες τιμές από το σύστημα και στο εξής δεν θα υπάρχουν εγγυημένες τιμές, αλλά οι παραγωγοί θα συμμετέχουν στην αγορά και θα αποζημιώνονται με τις τιμές του Χρηματιστηρίου.