Export Greek news

S&P Global: Σταθερή η ανάκαμψη του ελληνικού μεταποιητικού τομέα

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index- PMI) έκλεισε στις 54 μονάδες τον Ιούνιο, δείχνοντας σταθερή ανάκαμψη της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα στα μέσα του 2024.

Ωστόσο, ο ρυθμός βελτίωσης εξασθένησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα και ήταν ο βραδύτερος που έχει καταγραφεί από το τέλος του 2023. Σύμφωνα με την έρευνα της S&P Global, η αύξηση των νέων παραγγελιών παρέμεινε σημαντική, καθώς οι συνθήκες ζήτησης ήταν ευνοϊκές για τις πωλήσεις τον Ιούνιο.

Παρά ταύτα, ο ρυθμός αύξησης των νέων παραγγελιών ήταν ο ασθενέστερος που έχει καταγραφεί το 2024, λόγω της μειωμένης εμπιστοσύνης των υφιστάμενων πελατών. Επίσης, οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν για έβδομο συνεχή μήνα, αλλά με τον βραδύτερο ρυθμό από τον Δεκέμβριο του 2023. Ως αποτέλεσμα, οι Έλληνες κατασκευαστές κατέγραψαν περαιτέρω, αν και μειωμένη, αύξηση της παραγωγής στα μέσα του έτους.

Η παραγωγή αυξήθηκε μεν, αλλά ο ρυθμός αύξησης ήταν χαμηλότερος από τον πρόσφατο υψηλό του Μαρτίου, παρόλο που παρέμεινε υψηλότερος από τον μακροχρόνιο μέσο όρο της έρευνας, λόγω της συνεχιζόμενης ζήτησης για ελληνικά προϊόντα.

Παρά την ανάπτυξη, ο μεταποιητικός τομέας εξακολούθησε να αντιμετωπίζει δυσκολίες με τους προμηθευτές. Η απόδοση των προμηθευτών επιδεινώθηκε τον Ιούνιο, με τον μεγαλύτερο βαθμό επιμήκυνσης των χρόνων παράδοσης από τον Μάρτιο. Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις, λόγω συνωστισμού στα λιμάνια της Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Σιγκαπούρης, οδήγησαν σε αυξημένο κόστος μεταφορών για τις εταιρείες, ενώ οι αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών ανέβασαν τις τιμές εισροών τον Ιούνιο. Ο ρυθμός αύξησης του κόστους μειώθηκε ελαφρώς από τον Μάιο, αλλά ήταν ο δεύτερος υψηλότερος σε διάστημα 18 μηνών.

Το ευνοϊκό περιβάλλον για τις πωλήσεις επέτρεψε στις εταιρείες να αυξήσουν τις τιμές πώλησης με ιστορικά υψηλούς ρυθμούς στα μέσα του 2024, παρόλο που ο ρυθμός αύξησης των τιμών υποχώρησε στον βραδύτερο από τον περασμένο Νοέμβριο.

Παράλληλα, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη μειώθηκε ελαφρώς τον Ιούνιο, με τον βαθμό αισιοδοξίας να φτάνει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών. Παρόλα αυτά, οι Έλληνες κατασκευαστές παρέμειναν αισιόδοξοι για τις προοπτικές παραγωγής κατά το επόμενο έτος.

Η θετική αυτή στάση στήριξε την περαιτέρω δημιουργία θέσεων εργασίας, με την απασχόληση να αυξάνεται έντονα, αν και με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων μηνών, καθώς οι εταιρείες προσπάθησαν να εκκαθαρίσουν τις αδιεκπεραίωτες εργασίες. Το επίπεδο εκκρεμών παραγγελιών μειώθηκε για ενδέκατο συνεχή μήνα, με τον πιο έντονο ρυθμό. Σε συνάρτηση με την ασθενέστερη αύξηση των νέων παραγγελιών, οι κατασκευαστές περιόρισαν τον ρυθμό αύξησης των αγορών εισροών τον Ιούνιο.

Οι εταιρείες προσπάθησαν να μετριάσουν τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των προμηθευτών με σταθερή αγοραστική δραστηριότητα. Παρόλα αυτά, τόσο τα αποθέματα προμηθειών όσο και τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων μειώθηκαν, καθώς οι εταιρείες προσπαθούσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των παραγγελιών.